Anemia

postać

Przyczyny Anemii

Anemia może być spowodowana wieloma różnymi czynnikami: genetycznymi, środowiskowymi, żywieniowymi. W zależności od rodzaju niedokrwistości inne są jej przyczyny. Cechą wspólną jest brak czerwonych krwinek (wynik krwawienia lub hemolizy) oraz zmniejszenie lub nieprawidłowości w procesie powstawania erytrocytów w szpiku kostnym. Objaw niedokrwistości towarzyszy często stanom zapalnym oraz zaburzeniom przewodu pokarmowego. Podkreślić należy, że anemia to często objaw wielu bardzo różnorodnych schorzeń.

Do przyczyn pojawiania się niedokrwistości można zaliczyć między innymi:

  • utratę krwi (w wyniku urazów lub zabiegu operacyjnego, podczas miesiączek),
  • dietę ubogą w żelazo i kwas foliowy,
  • słabe wchłanianie żelaza z pożywienia, zwykle spowodowane operacyjnym usunięciem części lub całości żołądka, bądź celiakią,
  • niewydolność szpiku kostnego (nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów),
  • przewlekłe krwawienia spowodowane chorobami, np. zapalenie żołądka, wrzody trawienne, nowotwory jelit, hemoroidy,
  • uboczne działanie leków,
  • choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego, szczególnie robaczyce (częste zwłaszcza u dzieci),
  • zakażenie układu moczowego.

Dokładny i prawidłowy podział niedokrwistości jest dosyć złożony. Na pewno chodzi o moment, w którym zaczyna brakować czerwonych krwinek. Anemia może więc być wynikiem zwiększenia wytwarzania erytrocytów lub hemoglobiny, albo też powstać wskutek zwiększenia rozpadu krwinek czerwonych, bądź z powodu ich utraty. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na cztery główne grupy:

  1. Anemia pokrwotoczna:
    • ostra
    • przewlekła
  2. Anemia niedoborowa:
  3. Anemia hemolityczna
  4. Anemia aplastyczna